Er bestaat geen twijfel over dat je voldoende sneeuwfit moet zijn voor je reis. Wie fit is geniet niet alleen meer, maar voorkomt ook blessures. Is je doel een langlaufmarathon dan spreekt het voor zicht dat je daar goed voorbereid aan de start wilt staan. In deze pagina geven we je de handvaten om sneeuwfit te worden.
Langlaufen is een complete work-out
Langlaufen is een prachtige sport waarbij veel fysieke aspecten aangesproken worden. Het is een samenspel van uithoudingsvermogen, kracht, balans en coördinatie van de spieren. Dat maakt langlaufen zo’n complete sport en uitstekende work-out.
Het helpt als je in de voorbereidingen traint zodat je tijdens de sneeuwweek optimaal kan genieten en presteren. We nemen de aspecten met je door en geven je tips om er aan te werken.
1. Het uithoudingsvermogen
Langlaufen is een duursport waarbij je de beweging meerdere uren achter elkaar moet kunnen volhouden. Train je uithoudingsvermogen met fietsen, mountainbiken, hardlopen, schaatsen, (nordic) wandelen, roeien etc Alle duursporten zijn goed en dragen bij aan het duurvermogen als je ze maar langer dan 1,5 uur doet. Probeer de rustige duurtraining af te wisselen met wat intensievere trainingen of doe een interval training. Bij het langlaufen wissel je namelijk ook steeds van intensiteit, denk maar aan heuvel op en af. De intensieve trainingen duren tussen de 30 minuten tot een uur.
'Onze' Backcountry expert Saar op de mountainbike tijdens één van de mtb-reizen
2. Kracht
Met alleen duurvermogen ben je er niet, er moet ook behoorlijk wat kracht geleverd worden. Het betekent niet dat je meteen kilo’s aan spieren moet kweken want langlaufers zijn geen bodybuilders, maar langlaufers zijn wel gespierder dan hardlopers en fietsers. Kracht train je bijvoorbeeld in de sportschool maar je kunt ook thuis aan de gang met TRX of andere kracht oefeningen als opdrukken, squatten en planken. Train je hele lijf van je armen, benen tot aan je core (rug en buik).
3. Balans en coördinatie
Wie sterk is en een groot uithoudingsvermogen heeft komt een heel eind, maar die power moet je wel kunnen omzetten op de ski’s. Dat trucje noemen we ook wel techniek. Er zijn veel spiergroepen die op het juiste moment een handeling moeten verrichten om optimaal vooruit te komen of om te blijven staan op de smalle latten. Coördinatie en balans moeten dus ook getraind worden. Lees verder hoe je dat het beste kan doen.
Train zo specifiek mogelijk
Je traint wat je traint, dus als je beter wil langlaufen moet je langlaufen. Helaas ligt er in Nederland niet vaak sneeuw. Rolskiën (langlaufen op wieltjes) is daarom de meest specifieke vorm om te gaan trainen. Alle genoemde aspecten komen aan bod en je traint meteen de coördinatie en balans van het langlaufen.
Rolskiën en Skiken is ook op zich een heel fijne work-out en Nederland is met zijn vele fietspaden en rustige B-wegen uitermate geschikt. Kijk verderop in het artikel waar je kan rollen en hoe je het kan leren.
Hallooo, dat is allemaal wel leuk maar moet dat echt?
Niks moet natuurlijk, maar het is wel fijn dat je fitheid van een dergelijk niveau is dat je meerdere dagen achter elkaar in de sneeuw bezig kunt zijn. Het niveau van de vereiste conditie is ook sterk afhankelijk van het soort reis en reisduur. Het spreekt voor zich dat een Backcountry trekking van een week of deelname aan een marathon een betere conditie vereist dan een langlaufcursus in het weekend.
Om je een goede indicatie te geven hebben we bij de niveaugroepen een richtlijn gegeven.
Waar kan ik werken aan mijn sneeuwfitheid?
Bij ons kun je terecht voor de volgende activiteiten:
Rolskiën/skiken
Rollen is het beste trainingsalternatief voor langlaufen. Onze ervaring is dan ook wie traint op rolski’s/skikes glijdt ook soepeler in de sneeuw.
Lessen/trainingen:
Marathontrainig rolski >>
Kennismakingsles rolski klassiek >>
Kennismakingsles rolski skating >>
Kennismakingsles skiken/cross skaten >>
Roltochten:
Kromme Rijn Loppet >>
Utrechtse Heuvelrug Loppet >>
Meer roltochten vind je in de Nordic Sports agenda.
Langlaufen in Nederland
Als er in Nederland genoeg sneeuw is om te langlaufen raden we natuurlijk aan om volop gebruik te maken van deze zeldzame kansen. Als er sneeuw ligt dan ontwikkelen wij activiteiten en verhuren langlaufmateriaal. Houd de website dan in de gaten en via onze nieuwsbrief informeren we je direct.
In Nederland kun je op drie plekken langlaufen op matten. In Bergen (NH), Gouda en Uden zijn verenigingen die een kunstlanglaufbaan hebben.
Bekijk langlaufpagina.nl voor een overzicht waar je dit kunt doen >>
Langlaufkunstbaan van langlaufvereniging Gouda
Langlaufcursussen
Doe je dit jaar mee aan de Sgambeda, Noords Festival, Vasaloppet, of een Backcountry trekking? Dan past een langlaufweekend met cursussen uitstekend in je voorbereiding, want:
- Je went na een lange zomerstop weer aan de sneeuw
- Je conditie krijgt een boost
- Je verbetert je techniek
- Je kunt je materiaal testen
Langlauf weekendcursussen
Backcountrycursussen
Heb je vragen of hulp nodig tijdens het voorbereiden? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!
Succes met voorbereiden en we begroeten je graag op één van de activiteiten of op de sneeuw.